Izložba Odbljesci izvorne umjetnosti svečano otvorena u Muzeju Grada Đurđevca

Izložba Odbljesci izvorne umjetnosti svečano otvorena u Muzeju Grada Đurđevca

Izložbom Odbljesci izvorne umjetnosti koja je otvorena u subotu, 21. prosinca 2019., Muzej Grada Đurđevca za kraj godine poklanja svim ljubiteljima umjetnosti mogućnost da preko djela podravskih naivnih umjetnika dožive najbolje od naše kulture baštine. Na izložbi su predstavljena 34 umjetnika sa 113 djela koja su izdvojena iz zbirke fundusa muzeja te upotpunjena djelima iz privatnih zbirki i kolekcija, te Galerije Batinske, čime se dobiva zanimljiv pregled naivne umjetnosti na ovom prostoru.

Okupljenu je publiku ispred Muzeja Grada Đurđevca pozdravila ravnateljica Edita Janković Hapavel koja se osvrnula na povijest galerijske djelatnosti unutar utvrde Stari grad te na značaj donacije Ivana Lackovića Croate za prepoznatljivost galerijskih prostora u Hrvatskoj i šire. Upravo se u prostoru Donacije u potkrovlju utvrde održavaju veliki inozemni izložbeni projekti koji privlače brojne posjetitelje i kojima bi, kako je istaknula Edita Janković Hapavel, i Lacković zasigurno zaželio dobrodošlicu. Njegov je postulat bio da se treba dati šansa kako velikim, tako i malim umjetnicima, što dokazuje i ova izložba koja je mjesto susreta velikih umjetnika čija djela nalazimo u svjetskim muzejima i galerijama, ali i onih koji su ostali vrijedno stvarati u svojoj maloj lokalnoj zajednici.

O izložbi je nadahnuto govorila i književnica Božica Jelušić, autorica predgovora izložbe, koja je istaknula kako se sintagma čudo hrvatske naive posebno odnosi na gornjohrvatski prostor, odnosno Podravinu, Prekodravlje i posebno Hlebine, gdje su stvoreni temelji za daljnji razvoj naive. Podsjetila je okupljene da ove godine slavimo 90. obljetnicu postojanja Hlebinske škole, a upravo na dan otvorenja izložbe i 105. rođendan Ivana Generalića, generala vojske drugih naivnih umjetnika čija je upornost dovela do svjetske prepoznatljivosti naive. Naglasila je da oni ipak nikad nisu izgubili dodir sa zemljom i zavičajem, što je bio preduvjet da se razlikuju od drugih, uče i rastu kroz svoja djela. S ponosom što je sudjelovala u stvaranju zavičajnog fundusa, zahvalila je umjetnicima koji su poklonili svoja najbolja djela s povjerenjem da će tu naći dom. Neka od tih djela poput Žetve Ivana Generalića, ranih radova Mije Kovačića ili Lackovićevih prikaza godišnja doba danas imaju neprocjenjivu vrijednost. Ti su slikari zaista „zvezde na nebu“, kako je napisala u pjesmi Put v Hlebine koju je kao poklon pročitala publici.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči koji je istaknuo da nema primjerenijeg prostora za ovu izložbu te da ona nije slučajno upriličena u ovo vrijeme. „Ovih dana Hrvatska se priprema za predsjedanje Europskom unijom, doći će 20 tisuća ljudi, 2 tisuće novinara i mi ovdje želimo iskoristiti priliku da isprezentiramo nešto autohtono, nešto domaće što je poteklo iz Podravine. Dobro je putovati po svijetu i širiti vidike, imali smo ovdje izložbe velikih svjetskih umjetnika, ali kada dolazi neko sa strane, tada želimo pokazati ono svoje, želimo pokazati da se i mi možemo s nečim i pohvaliti predstaviti“ – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Otvorenje izložbe uveličale su Lucija Kolarević i Klara Zvonar koje su se glazbenim brojevima izvedenim na cimbulama izvrsno uklopile u atmosferu ove večeri.

Muzej Grada Đurđevca posebno zahvaljuje svima koji su doprinijeli realizaciji ove velike izložbe, svim stručnim suradnicima te posebno Galeriji Batinske, Goranu Generaliću, obitelji Milana Generalića, Ivanu Andrašiću te atelieru Ars Barnagor na posudbi izložaka.

Izložba je otvorena do 31. ožujka 2020. godine, a prati ju bogati katalog te prigodni suveniri koji se mogu nabaviti u muzejskoj suvenirnici.