Blagdansko ozračje u Muzeju Grada Đurđevca

Blagdansko ozračje u Muzeju Grada Đurđevca

Muzej Grada Đurđevca svake godine sudjeluje u osmišljavanju uređenja muzejsko-galerijskih prostora i veže utvrde Stari grad povodom božićnih blagdana. Potaknuti prošlogodišnjim velikim interesom najmlađih posjetitelja, i ovog prosinca u veži je postavljena klupa na kojoj se svi mogu fotografirati s plišanim igračkama. Klupa može poslužiti i za odmaranje nakon razgledavanja izložbi, a uz nju je smješten i bor ukrašen nakitom izrađenim u muzeju.

Ovogodišnja je novost velika figura orašara, motiv poznat iz istoimenog baleta Petra Iljiča Čajkovskog, koji zadnjih godina i kod nas postaje jedan od čestih božićnih ukrasa. Orašari svoje ime duguju činjenici da su osim dekorativne namjene nekada imali i uporabnu – služili su za drobljenje oraha, a smatra se i da donose sreću. Iako potječu iz Njemačke, orašare možemo pronaći diljem svijeta pa su tako ove godine glavni simbol zagrebačkog adventa. Naš đurđevački orašar nije došao iz Zagreba, nego je nastao u prostorima Osnovne škole Đurđevac zahvaljujući već dobro uhodanoj suradnji s učiteljem likovne kulture Zoranom Vidakovićem koji je zajedno s polaznicima likovne grupe izradio ovu figuru.

Muzej Grada Đurđevca poziva vas da doživite muzejsko blagdansko ozračje i posjetite muzejsko-galerijske prostore s Interpretacijskim centrom Picokijade, izložbom tradicijskog ruha „Na putu do mora“ te izložbama „Božiću ususret 2019.“ i „Odbljesci izvorne umjetnosti“ koje se otvaraju ovog vikenda.