U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba Na putu do mora

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba Na putu do mora

Adventska događanja u Muzeju Grada Đurđevca započela su na blagdan sv. Nikole, u petak, 6. prosinca, otvorenjem izložbe Na putu do mora: Tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu. Izložba je organizirana u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji koja djeluje pri Kulturnom centru Travno u Zagrebu i s kojom je muzej već surađivao, kako je istaknula ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel na otvorenju izložbe.

Ivana Mihajlic, jedna od autorica izložbe, upoznala je okupljene s poviješću i djelovanjem Posudionice i radionice narodnih nošnji te objasnila pozadinu nastanka ove izložbe. Ona je, naime, realizirana u sklopu 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb čija je glavna tema ove godine bilo etnografsko i folklorno nasljeđe krajeva uz povijesne ceste kojima se dolazi do mora, između ostalog, i do Rijeke, Europske prijestolnice kulture 2020. Upravo su te ceste – Karolina, Jozefina, Lujzijana i Rudolfina – zaslužne za širenje materijala, krojeva i ideja kroz različite krajeve, što je utjecalo na promjene u izgledu narodnih nošnji.

Prigodnim napjevima ovaj su događaj uveličale članice ženskog vokalnog sastava Đurđevčice pod ravnanjem Kristine Benko Markovica dok je izložbu otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči pohvalivši suradnju muzeja sa zagrebačkim kolegama.

Za sve koje žele vidjeti kako izgledaju nošnje s područja sjeverne i sjeverozapadne te gorske i primorske Hrvatske ili naučiti što su to jalba, fris i kotiga izložba je otvorena do 19. siječnja 2020. godine.