Muzej Grada Đurđevca se predstavio na Interliberu 2019.

Muzej Grada Đurđevca se predstavio na Interliberu 2019.

Nakon odličnog uspjeha izložbenog projekta „Recepti za besmrtnost“ Salvadora Dalija, muzej nastavlja s daljnjim aktivnostima vezano uz predstavljanje institucije i grada Đurđevca, ovog puta na Interliberu – 42. međunarodnom sajmu knjiga, u Zagrebu.

Naime, u petak 15.11.2019., u sklopu predstavljanja Muzejskog dokumentacijskog centra, Muzej Grada Đurđevca predstavio se sa svojom djelatnošću kroz ponuđene muzejske publikacije, a također i određenim suvenirima uz poseban interes posjetitelja prema onima s motivima temeljenim na kulturnoj baštini. Tu svakako izdvajamo nakit koji se bazira na motivu ženske nošnje đurđevčanki – suknji i bluzi. Upravo cvjetni motivi i plisirana suknja u obliku plitkog i uleknutog reljefa, bili su inspiracija za nastanak malih umjetničkih cjelina. Ti se motivi, uz keltski novčić, motive Đurđevačkih pijesaka, pijetao i utvrdu Stari grad, nalaze na uporabnim predmetima poput broševa, naušnica, privjesaka, ogrlica i lančića te narukvica. Osim prodaje suvenira, muzejske su djelatnice zainteresiranim posjetiteljima govorile u Muzeju Grada Đurđevca, proteklim i nadolazećim izložbenim projektima te o onome po čemu smo najprepoznatljiviji, Legendi o Picokima.

Naš su štand posjetili i studenti diplomskog studija Muzeologije i upravljanja baštinom, te im je ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel, održala kratko predavanje s naglaskom na opis djelovanja Muzeja Grada Đurđevca, izložbene projekte kojima se bavimo i opisala ostale čari muzejske struke s kojima se muzealci svakodnevno susreću.

U sklopu ovog predstavljanja, svoj će doprinos dati i Turistička zajednica Grada Đurđevca, koja će prezentirati zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu Grada Đurđevca nastupom Đurđevčica, Udruge sv. Juraj i Udruge cimbalista Hrvatske.