U Muzeju Grada Đurđevca pred brojnom publikom otvorena izložba „Šuma okom šumara“

U Muzeju Grada Đurđevca pred brojnom publikom otvorena izložba „Šuma okom šumara“

Izložba „Šuma okom šumara“ organizirana u suradnji Muzeja Grada Đurđevca i Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Koprivnica otvorena je u petak, 8. studenog 2019. godine u prostorima Muzeja Grada Đurđevca. Ova je izložba organizirana povodom 145 godina šumarstva Podravine i Prigorja, a rezultat je 15. bjelovarskog salona fotografije s međunarodnim sudjelovanjem za koji je 29 autora poslalo gotovo 300 svojih radova. Za izlaganje je odabrano 199 fotografija koje prikazuju sve čari šuma iz perspektive onih koji ih najbolje poznaju – šumara.

Na početku je mnoštvo okupljenih zaljubljenika u fotografiju pozdravila je ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel istaknuvši kontinuitet suradnje između Muzeja i Hrvatskih šuma s obzirom na to da Hrvatske šume prate velike inozemne projekte koji proteklih godina provodi Muzej. Zahvalivši na dosadašnjoj potpori, Edita Janković Hapavel izrazila je zadovoljstvo što se suradnja ostvaruje i kroz ovu izložbu te nadu da će se ona nastaviti u nadolazećim projektima. Publici se obratio i Mirko Kovačev, voditelj Uprave šuma Podružnica Koprivnica, koji je podsjetio na dugu tradiciju šumarstva na ovom području te ulogu Hrvatskih šuma kroz povijest i danas. U ime suorganizatora izložbe, Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Koprivnica publiku je pozdravila njegova predsjednica Marina Juratović koja se nadahnuto osvrnula na povijest bjelovarskog salona fotografije „Šuma okom šumara“ i istaknula posebne uspjehe koji su postignuti kroz 15 godina njegova održavanja. Član žirija ovogodišnjeg salona i autor predgovora kataloga Dubravko Adamović naglasio je kako je ovo jedan od najuspješnijih salona i napomenuo da se žiri brzo složio u odluci o dodjeli Grand Prixa Krunoslavu Araču za fotografiju „Labirint“.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči pohvalivši pritom tradiciju koju šumari njeguju te posebno istaknuvši važnost izloženih fotografija kroz koje približavaju naše šume i šumarski posao drugim ljudima. Za ugodnu atmosferu tijekom programa zaslužne su bile članice vokalno-instrumentalnog sastava The Fusion.

Šume kroz oči šumara možete doživjeti do 24. studenog svakim danom za vrijeme radnog vremena Muzeja Grada Đurđevca.