Konferencija povodom zadnjeg tjedna izložbe Recepti za besmrtnost i najava izložbe Leonarda da Vincija u Muzeju Grada Đurđevca

Konferencija povodom zadnjeg tjedna izložbe Recepti za besmrtnost i najava izložbe Leonarda da Vincija u Muzeju Grada Đurđevca

U prostorijama Muzeja Grada Đurđevca održana je konferencija u sklopu zatvaranja izložbe Recepti za besmrtnost velikana Salvadora Dalíja. Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja naglasila je kako je ova izložba ostvarila sjajne rezultate, od grupnih organiziranih posjeta pa sve do pojedinačnih.

– Projekt je pokazao financijsku održivost, čemu je pridonijela i prodaja suvenira u čijoj je izradi bila uključena osim Muzeja i lokalna zajednica. O tome najbolje govori brojka o prodanih 2983 suvenira. Pobudili smo i veliki interes medija, a ovom izložbom kao i prethodnim izložbama, obogaćena je kulturna i turistička ponuda Grada Đurđevca. O uspjehu cijele izložbe najbolje govori podatak od 16.221 posjetitelja koji su prošli kroz Muzej – istaknula je ravnateljica te je naglasila kako ovo nisu konačne brojke jer je izložba otvorena do 3. studenog.

– Izložbu su osim posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske posjetili i gosti iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nizozemske, Belgije, Francuske, Španjolske, Engleske, Njemačke ali i brojnih drugih europskih zemalja. Osim toga, bilježe se posjeti i iz azijskih zemalja kao što su Kina i Japan, a bilo je i posjetitelja i iz Sjedinjenih Američkih Država – dodala je.

Istaknula je kako je izložba posebno bila dobro posjećena od strane učenika, a u sklopu izložbe održan je i natječaj Asocijacije na Dalíja u kojem su sudjelovali učenici iz 23 škole iz čak pet hrvatskih županija.

– Svega toga ne bi bilo bez naših sponzora, ali prvenstveno bez Grada Đurđevca koji nam je prepoznao vrijednosti i potencijal izložbe u razvoju kulturnog turizma – zaključila je ravnateljica.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako prema nacionalnoj strategiji razvoja turizma, čak 40 posto svjetskog turizma čini kulturni turizam.

– Mi smo u Đurđevcu prepoznali taj segment te prema brojkama ove, ali i prošlih izložbi koje su samoodržive pokazali da kultura može biti samoodrživa i da može funkcionirati pozitivno te davati dodatnu vrijednost mjestu. Ovo je jedna u nizu izložbi, koje daju jednu posebnu notu ovoj utvrdi koja živi vikendima, ali i radnim danom – istaknuo je.

Dodao je kako su čuli da imaju posjetitelje iz cijeloga svijeta na što je izrazito ponosan te je zahvalio sponzorima i medijima na praćenju izložbenih aktivnosti u Muzeju. Posebno je istaknuo zahvalu Željku Lackoviću, saborskom zastupniku i predsjedniku Gradskog vijeća na ideji o prvoj izložbi.

– Sve ove aktivnosti su zapravo složeni projekt oživljavanja turističke ponude na ovome našem području na kojem imamo bogatstvo od prirodne pa sve do kulturne baštine. Ovo je jedan put, kada se kroz našu utvrdu ugošćavaju najveći svjetski umjetnici i preko toga se stvara potrebna vidljivost ne samo Muzeja već i Grada Đurđevca ali i cijele Podravine – istaknuo je Željko Lacković te zahvalio svima koji su pomogli na bilo koji način u realizaciji, ali i medijskoj prisutnosti.