16. travnja - 16. travnja 2024.

Otvorena izložba radova učenika „Asocijacije na Dalija“

U prostorima Muzeja Grada Đurđevca u ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine otvorena je izložba radova pristiglih na likovni natječaj „Asocijacije na Dalija“. Natječaj je proveden u organizaciji Muzeja Grada Đurđevca i Županijskog stručnog vijeća likovne kulture Koprivničko – križevačke županije, te su izdvojena tri nagrađena u dvije kategorije ( 1.-4. i 5.-8. razred ), tri pohvaljena rada u istim kategorijama, te radovi koji su izloženi u prostoru muzeja. Učeničke radove odabralo je  i vrednovalo stručno povjerenstvo, uzimajući u obzir spoznajne, likovno-izražajne i stvaralačke mogućnosti s obzirom na uzrast, a polazište za prosudbu bila je postignuta originalnost, kreativnost i likovno-tehnička izvedba rada.

Učenike, mentore, ravnatelje škola, ali i ostale okupljene, pozdravila je ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, osvrnuvši se na ovu izložbu učeničkih radova, proizašlu iz izložbe Salvadora Dalija „Recepti za besmrtnost“ te izrazila zadovoljstvo zbog velikog broja učeničkih radova, njih 176 koji su pristigli iz 23 škole iz 5 županija. Ravnateljica Janković Hapavel istaknula je u katalogu da je „održavanje likovnog natječaja kontinuitet prethodnih inozemnih izložbenih projekata uz podršku Grada Đurđevca, temeljenim na iskazanom interesu pedagoških institucija, stjecanju znanja na novi način, u neposrednom kontaktu s umjetničkim djelima“. Posebno je zahvalila Gradu Đurđevcu na potpori iskazanoj u provedbi svih velikih izložbenih projekata koji se proteklih godina realiziraju u Muzeju Grada Đurđevca, uz koje se redovito održavaju i žirirane izložbe učeničkih radova.

Okupljenoj se publici zatim se obratila Ana-Marija Smoljanec, predsjednica ŽSV likovne kulture Koprivničko-križevačke županije, otkrivši kako je uopće došlo do ideje koja je rezultirala ovim likovnim natječajem. Suradnja škola i muzejskih institucija posebno je važna u današnje doba kada je interdisciplinarni pristup neophodan za uspješno provođenje nastave i postizanje odgojno-obrazovnih ciljeva.

U skladu sa suvremenim definicijama muzejske djelatnosti, uključivanje što šire publike, a posebno najmlađih koje odgajamo da bi u budućnosti postali aktivna muzejska publika, jedan je od glavnih poslanja muzeja. O kvaliteti programa koje Muzej Grada Đurđevca u tom smislu nudi, osim velikog broja posjetitelja među kojima upravo prednjače školske grupe, svjedoči i potpora te preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za obilazak naših izložbi.

Na otvorenju su bile dodijeljene nagrade i pohvale najuspješnijima, mentorima nagrađenih učenika te zahvale svim školama koje su sudjelovale u likovnom natječaju. U kategoriji učenika od 1. do 4. razreda 1. mjesto osvojila je Lucija Kučko iz OŠ „Braća Radić“ Koprivnica, 2. mjesto Mia Medvedec iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, a 3. mjesto Kristian Orešković iz OŠ Đurđevac. Najbolje u kategoriji od 5. do 8. razreda bile su Lorena Tolić iz OŠ Šemovec koja je osvojila 1. mjesto, Dorotea Bednaić iz OŠ Đurđevac na 2. mjestu te Mateja Bosorić iz OŠ Franje Viktora Šignjara Virje koja je zauzela 3. mjesto. Pohvale su dobile Neva Novak i Marta Novak iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica te Luna Sutlović iz OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica u kategoriji učenika od 1. do 4. razreda, dok su u kategoriji od 5. do 8. razreda pohvaljeni Laura Šinko iz OŠ Tužno, Šimun Mađerić iz OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac i Lana Volar iz OŠ Jože Horvata Kotoriba. Čestitamo nagrađenim i pohvaljenim učenicima, a svima ostalima zahvaljujemo na sudjelovanju na natječaju.

 

Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2019. godine.

 

Povratak na izložbe