Konzervatorsko-restauratorski radovi na ulazu i u veži utvrde Stari grad

Konzervatorsko-restauratorski radovi na ulazu i u veži utvrde Stari grad

Muzeju Grada Đurđevca je kao i proteklih godina temeljem natječaja javnih potreba u kulturi Ministarstvo kulture odobrilo sredstva u iznosu 120.000,00 kuna, a Koprivničko-križevačka županija 35.000,00 kuna za daljnji nastavak uređenja spomenika kulture, utvrde Stari grad. Uz već prethodno uređene hodne plohe tzv. vanjskog dvorišta, atrija i veže koji su zaokružili vizualni izgled utvrde, provedena arheološka istraživanja na mjestu istočnog bedema te restauraciju i konzervaciju istog, slijedi uređenje vrlo značajnih kamenih detalja na utvrdi.

Uz dozvolu i nadzor nadležnog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture ovog tjedna započeli su restauratorski i konzervatorski radovi na vanjskom dijelu kamene plastike, odnosno na dovratnicima pri ulazu u utvrdu Stari grad te na bazama kolobrana, lučnim nadvojima dvaju lukova te klupčicama između dvostrukih lukova u veži utvrde. Radovi obuhvaćaju proces čišćenja vodom pod reguliranim tlakom, gdje se kamen čisti od naslaga skrame i biološkog obraštaja na kamenoj plastici, a istovremeno se zadržava izvorna patina kamene plastike i omogućuje se još bolje rekognosciranje oštećenja te preciznije određivanje daljnjeg načina restauracije i konzervacije. Mehaničko čišćenje slijedi ukoliko i nakon čišćenja vodom ostane još nečistoća ili korova. U kasnijoj fazi slijedi injektiranje pukotina i sljepljivanje dijelova u cjelinu te postavljanje armature za domodeliranje nedostajućih formi na elementima kamene plastike te kasnija obrada dijelova. Naposljetku slijedi tonsko ujednačavanje novomodeliranih dijelova nedostajućih formi pomoću slikarskog alata odnosno slikarskih pigmenata u odgovarajućem otapalu s originalnim tonom materijala. Na kraju se kompletna površina kamene plastike obuhvaćene konzervatorsko-restauratorskim radovima premazuje vodoodbojnim i paropropusnim kemijskim sredstvima za konsolidaciju i zaštitu kamena.

Kontinuirana briga Grada za jedan od najprepoznatljivijih i najznačajnijih srednjovjekovnih spomenika na području kontinentalne Hrvatske te uređenje njegovog okoliša provodi se intenzivno već nekoliko godina zaredom, a izmjena nove vizure postaje uz muzejske sadržaje magnet za dolazak brojnih posjetitelja, turista ne samo iz Hrvatske, nego i inozemstva.

Muzej će, unatoč radovima biti otvoren za posjetitelje.

Napomena:

Tokom radova čišćenja glavni ulaz u utvrdu Stari grad u određenim vremenskim intervalima bit će zatvoren za prolaz gostima restorana i posjetiteljima muzeja. Alternativni ulaz/izlaz bit će kroz gotička vrata, s jugozapadne strane bedema.