Održana prva u nizu muzejskih ljetnih družionica

Održana prva u nizu muzejskih ljetnih družionica

Ove srijede održana je prva dječja ljetna družionica u organizaciji Muzeja Grada Đurđevca, a održana je u „Hrvatskoj Sahari“. Sudionice družionice su tako imale priliku upoznati se sa životinjama koje žive u našem mini zoološkom vrtu, ali i sa svim poslovima i obavezama koje rad sa životinjama iziskuje. O svakodnevnim zadacima, hranjenju životinja, čišćenju staja, održavanju prostora, sitnim popravcima i timarenju životinja iznimno zainteresiranim i radoznalim sudionicama družionice pričali su timaritelji Hrvoje i Matija. Iz njihove priče saznale su sve o načinu ophođenja prema životinjama, poštovanju koje one iziskuju, načinu pristupa prema svakoj i dakako sve zanimljivosti i posebnosti kojima se svaka od zastupljenih vrsta odlikuje.

Naučivši u teoriji sve što ih je zanimalo, uskoro su nove pomoćnice naših timaritelja bile spremne i za praktični dio. Zelene livade okolo utvrde Stari grad neiscrpan su izvor svježe ispaše za naše životinje i stoga je jedan od dnevnih zadataka naših timaritelja svakodnevni otkos svježe trave, a danas su taj zadatak povjerili svojim pomoćnicama. Nakon što su ubrale punu kantu trave, istom su nahranile uvijek gladne deve, magarce, ponije, ali i sve ostale životinje kojima je trava omiljena hrana. Nakon hranjenja došao je red na održavanju čistoće životinja. Nakon Matije i Hrvoja koji su pokazali kako se timare životinje, isto su jedva dočekale isprobati i polaznice ove vesele i zanimljive družionice. Nakon četkanja, hranjenja i druženja od nekoliko sati, koje se pokazalo iznimno zanimljivim, posebice magarcima i ponijima, koji su poput najvećih hedonista uživali u svakom potezu četke, došlo je i vrijeme rastanka. Osmijeh koji nije silazio s lica naših novih timariteljica dovoljan je dokaz o važnosti druženja i rada sa životinjama bez obzira na uzrast.

Pozivamo sve zainteresirane osnovnoškolce iduće srijede 17. srpnja na novu radionicu gdje ćemo učiti o povijesti i izgledu naše utvrde, a potom i crtati neki od prizora iz njene prošlosti.