16. travnja - 16. travnja 2024.

Otvorena izložba „Izbor inozemnih djela“ iz Donacije ILC

Ovog petka, 28. lipnja 2019., u Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba djela iz Donacije Ivana Lackovića Croate. Kako i sam naziv izložbe govori, radi se o djelima inozemnih autora, od kojih su neki po prvi puta predstavljeni očima javnosti. Ideja izložbe bila je predstaviti zastupljenost država svijeta i autora koji su svoj dom pronašli upravo u Muzeju Grada Đurđevca u impresivnoj Donaciji Ivana Lackovića Croate. Radi se o 31 državi svijeta, državama koje je između brojnih drugih posjetio i sam Lacković, sudjelujući na nekoj od preko tisuću izložbi na kojima je izlagao tokom svog života. Proputovavši sve kontinente svijeta i brojne države, uvijek je rado surađivao s drugim autorima, kolegama po zanatu, promovirajući ne samo njihove izložbe, već i svoju domovinu, odatle i nadimak Croata. Umjetnost otvara sva vrata, a još ako tome dodate i važnost i utjecaj koji je Croata imao, dobili ste najvećeg ambasadora Hrvatske u svijetu.

O bogatstvu i važnosti Donacije ILC, okupljenim je zaljubljenicima u umjetnost govorila ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel, a o izložbi, samom Ivanu Lackoviću Croati i njegovu pogledu na umjetnost i o potrazi za lijepim slikama, a ne velikim umjetničkim imenima, autorica predgovora izložbe, književnica Božica Jelušić. Za glazbeni dio večeri zaslužna je solo pjevačica Petra Cik, koja je u pratnji korepetitorice Laure Malovac, izvela ariju i svojim vokalnim sposobnostima oduševila publika.

Stoga nam ova izložba pruža savršen uvid, ne samo u bogatstvo Donacije ILC kojom raspolaže naš Muzej, već u način života i karakter Ivana Lackovića Croate. Gdje kod je putovao, uvijek je sa sobom nosio svoje grafike, mala ulja na staklu, ili je pak na licu mjesta slikao i, najbitnije od svega, darivao svoja djela, ili ih mijenjao za radove svojih kolega umjetnika te je na taj način povećavao svoju kolekciju inozemnih djela, a svijetu je zauzvrat ostavljao svoju prepoznatljivu i nadasve veličanstvenu naivu, slikarska ostvarenja istančane crtačke profinjenosti i lirskog narativa.

Tako je na ovoj izložbi predstavljen ukupno 41 inozemni autor iz 31 države svijeta, a izloženo je ukupno 68 djela. Doista, malen broj, ali velikog značaja, ne samo za naš Muzej i Grad, već i puno šire i stoga možemo biti iznimno ponosni što smo imali Ivana Lackovića Croatu za svog prijatelja i donatora.

Sama se Donacija ILC javnosti prezentirala i kroz druge izložbene projekte od kojih možemo izdvojiti Rembrandta (1994.), Albrechta Dürera (1995.), Istočne prostore (1996.), Krsto Hegedušić iz Donacije ILC (1998), Tekstilno rukotvorstvo Moslavačke i posavske pregače (1999/2000), Portrete iz Donacije ILC (2001/2002), Popularna grafika – serigrafije hrvatskih autora (2004.), Šareni svijet (2005/2006), Kinesko slikarstvo iz Donacije ILC (2008.) i brojni drugi.

Donacija se, osim izlaganja u galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca, posuđuje i izlaže u drugim muzejskim institucijama, od kojih možemo izdvojiti Muzej Moslavine Kutina koji je ugostio izložbu Tekstilno rukotvorstvo, Gradski muzej Bjelovar s izložbom Ivan Lacković Croata – izbor iz zbirke Ivan Lacković Croata te izložbu u Galeriji-Muzeju Lendava naziva Zrnca duha, ki svetijo.

Izložba ostaje otvorena do 15. rujna 2019.

Povratak na izložbe