18. lipnja - 18. lipnja 2019.

Koncert gudačkog kvarteta Porin i klarinista Mihaela Paara

Muzej Grada Đurđevca, povodom obilježavanja Međunarodnog dana glazbe, priprema koncert gudačkog kvarteta Porin i klarinetista Mihaela Paara.

Koncert će se održati u muzejsko galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca u utorak, 18. lipnja, s početkom u 19:00 sati.

Koncert je realiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Gudački kvartet Porin osnovan je 1998. godine u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Pored intenzivnog zajedničkog rada tijekom studija na Akademiji, Kvartet je aktivno sudjelovao na majstorskim tečajevima kod Valtera Dešpalja, a poslije i kod vrhunskih svjetskih gudačkih kvarteta, kao što su Amadeus, Alban Berg, Bartok, Janaček, Smetana i Praški kvartet. Mladi se kvartet vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH te u Argentini. Danas njegovu stalnu postavu čine violinisti Ivan Novinc i Val Bakrač, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović.

Klarinetist Mihael Paar diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2002. g. u klasi prof. Josipa Tonžetića, a magistrirao na salzburškom Mozarteumu u klasi prof. Aloisa Brandhofera. Na međunarodnim natjecanjima osvaja 2. nagradu u Ohridu, 3. nagradu u Bariju i 4. nagradu u Padovi. Dobitnik je nagrade međunarodne Fondacije Solti, nagrade grada Samobora te nagrade HDS-a na Tribini mladih umjetnika Darko Lukić. Solistički je nastupio uz komorni orkestar Franjo Krežma, orkestar Windstrings, TO HRT-a, Samoborske gudače, Zagrebački kvartet, Kvartet Porin, Kvartet Sebastian i Kvartet Acies. Istaknuo se i kao glazbeni pisac i skladatelj te je autor opusa od 30-ak kompozicija od kojih su neka objavljena i nagrađivana u inozemstvu.

Povratak na izložbe