Otvorena izložba velikana likovne umjetnosti – Salvadora Dalija

Otvorena izložba velikana likovne umjetnosti – Salvadora Dalija

U Muzeju Grada Đurđevca, nakon Picassove i Chagallove izložbe, u petak, 26.4.2019. otvorena je izložba djela legendarnog umjetnika Salvadora Dalija pod nazivom „Recepti za besmrtnost“.

Riječ je izložbenom projektu koji predstavlja nastavak suradnje, započete izložbama Hommage a Picasso i Marc Chagall „Stvaranje i Biblija“, s privatnim kolekcionarom R. H. Mayerom iz Kunstgalerien Böttingerhaus iz Bamberga, Njemačka.
Salvador Dali jedan je od vodećih nadrealista čiji opus obuhvaća razdoblje gotovo cijelog 20.stoljeća. Izložbom su obuhvaćena 123 djela – grafički radovi, litografije u boji, drvorezi u boji, radovi u tušu, suhoj igli i olovci, akvarelu, akvatinti, gvašu, plakati i tapiserije.

Osim što izložba pruža uvid u likovni opus umjetnika, njegovim načinom interpretacije uvodi nas i u umjetnički pravac nadrealizma koji je obilježio likovnu scenu polovicom 30-tih godina 20 stoljeća. Ovom nadasve plodonosnom umjetniku omiljena tema razgovora bila je kako postati genijem. U svoja djela uklapao je krajolike dajući im čudesne oblike. Svoje halucinacije i vizije utkao je u brojne kompozicije ocrtavajući se kao jedinstven i osebujan umjetnik moderne umjetnosti. Izložba Recepti za besmrtnost iznimna je prilika da posjetitelji razgledaju i ostale sadržaje u utvrdi Stari grad u Đurđevcu, spomeniku kulture Republike Hrvatske, te tako uz nju upoznaju i spomeničku baštinu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, također je podržalo projekt preporukom za posjet ovoj izložbi, a pokazatelji uspješnosti iskazani su s brojem posjetitelja koji su na prošlogodišnjoj razini dosegnuli 15.500 posjetitelja.

Ovom je izložbom posjetiteljima pružen još jedan atraktivni sadržaj čime je obogaćena kulturno turistička ponuda Grada Đurđevca.

Na svečanosti otvorenja okupili su se brojni posjetitelji i ljubitelji djela Salvadora Dalija, a u glazbenom programu nastupila je Sonja Domitrović.

Otvorenju su nazočili i profesor Krunoslav Kamenov, autor predgovora kataloga i tekstova izložbe, predstavnici sponzora, Mirko Kovačev iz Hrvatskih šuma i Vladimir Tišljar iz INA-e, a izložbu je, uz gradonačelnika Hrvoja Jančija, otvorio i direktor proizvodnje nafte i plina u Mol grupi, Csaba Gal.

Izložba Recepti za besmrtnost ostaje otvorena do 31. listopada 2019. godine.