Izvršen odabir dječjih radova iz natječaja “Simboli života”

Izvršen odabir dječjih radova iz natječaja “Simboli života”

Po završetku likovnog natječaja pod nazivom „Simboli života˝, vezanog uz izložbu Marca Chagalla, koji je odrađen u organizaciji Muzeja Grada Đurđevca i ŽSV-a likovne kulture Koprivničko – križevačke županije, u utorak 19. veljače 2019., izvršen je odabir pristiglih dječjih radova.  Učeničke radove odabiralo je  i vrednovalo stručno povjerenstvo, uzimajući u obzir spoznajne, likovno-izražajne i stvaralačke mogućnosti s obzirom na uzrast,  a polazište za prosudbu bila je postignuta originalnost, kreativnost i likovno-tehnička izvedba rada. Povjerenstvo u sastavu : Edita Janković Hapavel, prof. pov. umj., viša kustosica; Ana Huzjak, prof. povj. umjetnosti; Mirko Lekić, dipl. uč. raz. nastave i lik. kulture, imalo je zadatak od pristiglih 156 radova izdvojiti nagrađene i pohvaljene radove u dvije kategorije ( 1.-4. i 5.-8. razred ) te radove koji će biti izloženi u prostoru Muzeja. Mladi stvaraoci izražavali su se u svim plošnim likovnim tehnikama (crtež, slika, kolaž, grafika, kombinirane tehnike) na formatu papira iz likovne mape, prema nastavnom području/temi iz plana i programa za likovnu kulturu ovisno o uzrastu učenika.

Cilj natječaja i izložbe bio je povezati analitičko promatranje i stvaralaštvo djece i mladih. Analizirajući stvaralaštvo umjetnika Marca Chagalla učenici istražuju, promišljaju i  dolaze do novih spoznaja i ideja za vlastito stvaranje. Istražuju različite mogućnosti kreativnog procesa te usmjeravanjem pozornosti na vizualno otkrivanje novoga u već postojećim djelima, na vlastiti način iskazuju primarnu znatiželju i ekspresijom prikazuju utisnute dojmove.

Bogatstvo izričaja bit će predstavljeno publici na otvorenju izložbe dječjih radova, kada će prilikom otvorenja biti dodijeljene nagrade i pohvale najuspješnijima, te zahvale svim školama koje su sudjelovale u likovnom natječaju.