Održana Noć muzeja 2019.

Održana Noć muzeja 2019.

Muzej Grada Đurđevca i ove je godine sudjelovao u manifestaciji Noć muzeja, koja se četrnaestu godinu zaredom odvija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a održala se u petak, 1. veljače 2019. Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost.

Na tragu inovacija i digitalnosti u muzejima i muzejskim postavima, Muzej Grada Đurđevca je, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, organizirao izložbu “SKOK-od kamena do ekrana”. Na otvorenju izložbe, publika je imati prilike vidjeti grafičke radove studenata akademije te digitalnu prezentaciju studenata Grafičkog odsjeka i projekciju završnih diplomskih animiranih filmova studenata i studentica Odsjeka za animirani film i nove medije.

U program Noći muzeja, uveli su nas učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, Područnog odjela u Đurđevcu sa svojih desetak skladbi izvedenih na glasoviru, violini, gitari i flauti.

Okupljenu publiku s temom Noći muzeja kao i s ostvarenim nastavkom suradnje s Akademijom likovnih umjetnosti, upoznala je ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel. Prodekan ALU, prof.art. Danko Friščić zahvalio se na ponovnom pozivu u Đurđevac, gdje se i profesori i studenti vrlo rado vraćaju i prikazuju novostečena znanja. Gradonačelnik Grada Đurđevca, Hrvoje Janči, izrazio je zadovoljstvo temom Noći muzeja te prikazom novih digitalnih mogućnosti u današnjem vremenu. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca i saborski zastupnik, Željko Lacković, pohvalio je nastavak suradnje s mladim i kreativnim studentima s akademije, te zahvalio gostima na prikazu digitalnih prezentacija i filmova kojima se obogatio program Noći muzeja.

Kroz cijelu je večer biti omogućeno slobodno i razgledavanje izložbe jednog od vodećih umjetnika 20. stoljeća,  Marca Chagalla „Stvaranje i Biblija”. Njegove litografije u boji, napravljene kao ilustracije za Bibliju nakon njegovog putovanja u Palestinu 1931. godine, žarište su same izložbe. Izložba obuhvaća izbor od 135 Chagallovih originalnih grafika u kojima istražuje svoje najdraže motive koji uključuju slike rodnog Vitebska, autoportrete, portrete romantičnih parova, cirkuske akrobate i glazbenike.

Posjetitelji su mogli razgledati i Interpretacijski centar Picokijade, sastavnicu muzeja koja na atraktivan multimedijalan način prikazuje zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske – Legendu o Picokima, bogatstvo kulturne, prirodne i povijesne baštine đurđevačkog kraja, povijesne crtice, atraktivne interijere s fluorescentnim crtežima,  interaktivne instalacije i filmske scene obrane utvrde Stari grad od Osmanlija.