1. veljače - 1. veljače 2019.

Noć muzeja 2019.

Muzej Grada Đurđevca i ove godine sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja se  odvija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a održat će se u petak, 1. veljače 2019. Tema ovogodišnje Noći muzeja je „Muzeji – inovacije i digitalna budućnost.

Na tragu inovacija i digitalnosti u muzejima i muzejskim postavima, Muzej Grada Đurđevca je, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, organizirao izložbu “SKOK-od kamena do ekrana”. Publika će imati prilike vidjeti multimedijalnu izložbu i radionicu studenata Grafičkog odsjeka  i Odsjeka za animirani film i nove medije kojoj je cilj propitkivanje komunikacije tradicionalnih crtačkih i grafičkih tehnika s najsuvremenijim digitalnim i intermedijskim praksama i perspektivama.

U glazbenom će dijelu večeri nastupiti učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, Područnog odjela u Đurđevcu.

Kroz cijelu će večer biti omogućeno slobodno razgledavanje izložbe jednog od vodećih umjetnika 20. stoljeća,  Marca Chagalla „Stvaranje i Biblija”, te Interpretacijskog centra Picokijade, koji na atraktivan multimedijalan način prikazuje zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske – Legendu o Picokima.

Radno vrijeme Muzeja Grada Đurđevca u petak, 1.veljače je od 8:00 do 00:00.

Ulaz je besplatan.

 

RASPORED DOGAĐANJA

19:00

Nastup učenika Umjetničke škole Fortunat Pintarić, PO Đurđevac

20:00 – 22:00

SKOK – od kamena do ekrana – multimedijalna izložba i radionica studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

Multimedijalna izložba i radionica studenata Grafičkog odsjeka  i Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu– propitkivanje komunikacije tradicionalnih crtačkih i grafičkih tehnika s najsuvremenijim digitalnim i intermedijskim praksama i perspektivama.

18:00 – 24:00

Razgledavanje izložbe MARCA CHAGALLA “Stvaranje i Biblija”

Razgledavanje izložbe Marca Chagalla „Stvaranje i Biblija“- ruski umjetnik židovskog porijekla, Marc Chagall, jedan je od vodećih umjetnika 20. stoljeća. Njegove litografije u boji, napravljene kao ilustracije za Bibliju nakon njegovog putovanja u Palestinu 1931. godine, žarište su same izložbe. Izložba obuhvaća izbor od 135 Chagallovih originalnih grafika u kojima istražuje svoje najdraže motive koji uključuju slike rodnog Vitebska, autoportrete, portrete romantičnih parova, cirkuske akrobate i glazbenike

18:00 – 24:00

Razgledavanje Interpretacijskog centra Picokijade – jednog od top 3 kulturne atrakcije 2017. godine

Interpretacijski centar Picokijade, sastavnica muzeja na atraktivan multimedijalan način prikazuje zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske – Legendu o Picokima, bogatstvo kulturne, prirodne i povijesne baštine đurđevačkog kraja, povijesne crtice, atraktivne interijere s fluorescentnim crtežima,  interaktivne instalacije i filmske scene obrane utvrde Stari grad od Osmanlija.

 

Iz najave teme Noći muzeja (HMD)

„Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija i alata te  VR headset-a.

Muzeji su postali atraktivni i „ … uzbudljivi prostori inovacije u kojima kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti i inovatori pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja …“

Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentacija, edukacija, zabava i mogućnost da po vlastitom odabiru i način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost…“

Povratak na izložbe