Ministarstvo kulture podržalo nastupe renomiranih virtuoza klasične glazbe u Muzeju Grada Đurđevca

Ministarstvo kulture podržalo nastupe renomiranih virtuoza klasične glazbe u Muzeju Grada Đurđevca

U prostorima Muzeja Grada Đurđevca glazbena publika imat će priliku u 2019. godini čuti vrhunska djela klasične glazbe. Naime, zahvaljujući odobrenim programima na natječaju Ministarstva kulture Republike Hrvatske u 2019. godini, i glazbenicima omogućeno je gostovanje u već dobro poznatim salonima muzeja. Program će biti zanimljiv ne samo odrasloj publici, nego i polaznicima glazbenih škola, koji će imati priliku čuti djela izvedena na violini, violončelu, klaviru, klarinetu te također i gudački kvartet.

Svojim programom će nam se Gudački kvartet Porin te klarinetist Mihael Paar, kao i trio Marco Graziani (violina), Latica Anić (violončelo) te Krešimir Starčević (klavir).

Kvartet Porin renomirani je hrvatski komorni ansambl, dobitnik niza nagrada, dok je Mihael Paar na klarinetu dobitnik diskografske nagrade Porin 2018. godine, u kategoriji najbolje skladbe klasične glazbe za Sonatu Brune Vlaheka.

Marco Graziani je violinist, diplomirao na Muzičkoj akademiji 2010. godine u klasi profesora Leonida Sorokova, gdje i djeluje kao docent od 2016. godine. Obnašao je funkciju koncertnog majstora orkestra HNK-a u Zagrebu, a od 2011. je i koncertni majstor Zadarskog komornog orkestra. Kao solist i član raznih komornih sastava nastupa na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima, gdje je i osvajao brojne nagrade.

Latica Anić je čelistica, diplomirala na Muzičkoj akademiji 2016. godine u klasi prof. Valtera Dešpalja, kod kojeg je studirala i na Muzičkoj akademiji u Lihtenštajnu. Pobjednica je državnih i međunardonih natjecanja, kao što su Međunarodno violončelističko natjecanje u Liezenu (Austrija) te jubilarna 50. tribina Darko Lukić. U posljednje vrijeme ostvarila je zapažene nastupe u Njemačkoj I Češkoj, muzicirajući s brojnim uglednim glazbenicima.

Krešimir Starčević je pijanist, diplomirao je na Muzičkoj akademiji 2013. godine u razredu prof. Đorđa Stanettija, a dio studija je proveo u Beču na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti. Surađuje s uspješnim hrvatskim glazbenicima, osvaja brojne domaće nagrade te pohađa razne seminare uglednih pijanista i pedagoga diljem Europe. Također, nastupa na mnogim festivalima, uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste i mnoge druge.

Ovaj program biti će uz domaće i inozemne izložbene projekte dio bogate glazbeno-kulturne ponude Muzeja Grada Đurđevca u 2019. godini.