16. prosinca - 6. siječnja 2019.

Izložba „Božiću ususret 2018“

U Muzeju Grada Đurđevca u nedjelju 16. prosinca 2018. U 19,00 sati otvorena je izložba „Božiću ususret 2018.“! Izložba je to Božićnih jaslica i unikatnih Božićnih ukrasa koju Udruga „Peski-Art Đurđevac“, Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca ove godine organiziraju po četvrti put.

Na izložbi sudjeluje 26 autora iz 5 županija sjeverozapadne Hrvatske, a izloženo je isto toliko unikatnih Božićnih jaslica. Svakako jedan od najupečatljivijih izložaka su „Hrvatske jaslice“ koje izrađuje hrvatska umjetnica Margareta Krstić iz Rijeke, a specifične su po tome što su likovi obučeni u narodnu nošnju iz raznih hrvatskih krajeva, a Marija i Josip su u đurđevačkoj narodnoj nošnji. Ove jaslice za izložbu je ustupila prof. Anica Šabarić koja je i autorica predgovora za katalog izložbe i koja je na otvorenju o izložbi i govorila. Uz „Hrvatske jaslice“ i ostali autori pokazali su zavidnu kreativnost i maštovitost te su sve jaslice originalne i svake na svoj način posebne.

U otvorenje izložbe prisutne je božićnom pjesmom uveo Dječji zbor Župe Svetog Jurja Đurđevac pod vodstvom prof. Marine Pejić koji su i kasnije izveli nekoliko Božićnih napjeva . Na početku je sve pozdravila viša kustosica i ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel, a o ideji i organizaciji izložbe govorio je predsjednik udruge „Peski-Art Đurđevac“ Franjo Mihočka. Vrlo nadahnutim govorom skupu se obratio i župnik Župe Svetog Jurja vlč. Marko Rac koji je izložbu svečano i otvorio.
Izložba ostaje postavljena do blagdana Sveta Tri Kralja 06. siječnja 2019., a može se razgledati u radno vrijeme Muzeja od 09,00-20,00 sati radnim danom i 10,00-21,00 sati vikendom.

Povratak na izložbe