OTVORENA IZLOŽBA MARCA CHAGALLA „Stvaranje i Biblija

OTVORENA IZLOŽBA MARCA CHAGALLA „Stvaranje i Biblija

Nakon što je izložba Hommage a Picasso polučila veliki uspjeh, dovela tisuće ljudi u Muzej Grada Đurđevca i stavila grad na mapu kulturnih događanja u Hrvatskoj, pa i šire, danas je svečano otvorena nova kulturna poslastica.

U Muzeju grada Đurđevca u utvrdi Stari grad otvorena je izložba jednog od najvažnijih, najuspješnijih i najpopularnijih umjetnika 20. stoljeća, Marca Chagalla. Djela dolaze iz privatne zbirke kolekcionara Richarda H. Mayera iz Bamberga, a uglavnom se odnose na Biblijske teme.

Prije samog svečanog otvaranja okupljenima su se obratili Edita Hapavel Janković, ravnateljica Muzeja, Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća, Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca i Vladimir Tišljar iz INA-e.

– Vjerujemo da će izložba posjetiteljima priuštiti poseban doživljaj, obogaćujući kulturni i turistički sadržaj grada Đurđevca, stavljajući nas uz bok s velikim i etabliranim kulturnim središtima. On je plodonosni umjetnik i u svom životnom vijeku od 98 godina, prošao je krizne i burne povijesne trenutke, sreo brojne umjetnike, preživio strahote dva rata, doživio sreću, mir i zaljubljenost – rekla je Edita Janković-Hapavel, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca.

Riječ je o njegovih 135 radova u grafičkim tehnikama, a obuhvatio je teme kojima je bio okružen cijeli život, dok su posebni segment Biblijske teme.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči naglasio je kako je već prošla godina dana od pokretanja ove priču i napokon je stigao dan otvorenja.

– Ovo je samo dio kulturne ponude našeg grada, koja je pak dio turističke ponude. Lokacija je poznata, Muzej u utvrdi s prekrasnim prostorom. Ova će izložba doprinijeti prepoznatljivosti grada, ali i broju posjeta koji je ove godine rekordan u Muzeju – kazao je te je napomenuo kako će sigurno kroz nadolezeće adventsko razdoblje ovakva izložba, s biblijskom tematikom uz Advent u Đurđevcu do kraja godine privući još više posjetitelja. S njim se složio i Vladimir Tišljar koji je napomenuo kako je ova izložba dokaz posebno dobre suradnje između INA-e i Grada, odnosno Muzeja.

– Vjerujem da je ovo dobar put kojim smo krenuli i ovo nije kraj. Isto tako vjerujem da će Đurđevac i ova utvrda biti kulturni centar Podravine, a vjerojatno i šire, kada budu realizirani svi projekti koje smo si zacrtali. Sve smo naučili kroz suradnju s Lendavom u Sloveniji i njima smo na tome zahvalni – rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca Željko Lacković.

Na svečanom otvorenju okupio se velik broj uzvanika, a obzirom na tematiku, izložbu je posjetio i poseban gost, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Profesor predavač Krunoslav Kamenov rekao je kako se Chagall uz Picassa, ubraja u najveće umjetnike 20. stoljeća, koji su obnavljali modernu umjetnost i razvili poslije Drugog svjetskog rata vrlo široku umjetničku djelatnost.

– I u tom smislu je Chagall posebniji i brzo se odrekao jako avangardnih struja, nastojeći biti svoj.  Okrenuo se boji, crtežu i sa tim motivima je razvio jako kolorističko slikarstvo – o njegovom je radu rekao profesor.

Generalni sponzor izložbe je INA-i uz partnere Podravinoteku, Podravku i Hrvatske šume te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Cijena ulaznica za izložbu ista je kao što je bila i za Picassa, dakle za pojedinačne posjete: učenici, studenti, umirovljenici i branitelji 25 kuna; odrasli 35 kuna, a grupne posjete; studenti, učenici, umirovljenici i branitelji 20 kuna; odrasli 30 kuna i obiteljska ulaznica 80 kuna.

Izložba je otvorena od danas, 23. studenog 2018. do 28. veljače 2019. godine, a pratit će je i prigodni suveniri koji će se moći kupiti u Muzeju, izrađeni na tematiku radova Chagalla.

„Odabrao sam slikarstvo, bilo mi je neophodno kao i hrana. Činilo mi se poput prozora kroz koji mogu odletjeti u neki drugi svijet“ – M. Chagall.

Foto: Grad Đurđevac, Muzej Grada Đurđevca, Zdravko Dragica, Ivan Nemet