9. studenoga - 9. prosinca 2018.

Izložba fotografija „Iz naše baštine“

U petak, 9. 11. 2018., u prostorima Gradske knjižnice Đurđevac, otvorena je izložba fotografije pod nazivom „Iz naše baštine…“. Ovom izložbom, u organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac, Muzeja Grada Đurđevca i Foto kino kluba Picok Đurđevac, obilježena je Europska godina kulturne baštine.

Okupljene je u ime organizatora pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac, Bernarda Ferderber, istaknuvši zadovoljstvo što je ovom izložbom uspješno obilježena godina kulturne baštine, koje u Đurđevcu ima u velikom broju. Ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel, ujedno i autorica predgovora, pobrojala je nekoliko najznačajnijih zaštićenih kulturnih dobara grada Đurđevca, te je istaknula značaj fotografa, koji djeluju kao svojevrsni čuvari baštine koju spašavaju od zaborava svojim dokumentarističkim, ali i umjetničkim fotografijama. Naposljetku se obratila i Anđela Lenhrad Antolin, u ime Foto kino kluba Picok, te je izrazila čast i zadovoljstvo što su članovi kluba sudjelovali u ovom projektu kojom se željelo istaknuti bogatstvo koje ima Đurđevac i njegova okolica.

Izložba ostaje otvorena do 9.12.2018.

 

Iz predgovora:
„Uz naš najvrijedniji zaštićeni spomenik kulture,jedinstven po svojoj tipologiji Wasserburga, utvrdu Stari grad vezana je i  Legenda o Picokima. Njen scenski prikaz naše je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro koje je ove godine obilježilo svoju 50. obljetnicu.

Ta jedinstvena priča prerasla je u višednevnu manifestaciju istkanu od raznih priredbi temeljenih na tradiciji, raznolikosti i bogatstvu kulture, folklora i običaja grada Đurđevca i Podravine.

„Podravina od leta do leta“ , ili kako u narodu živi izraz povorka aranžiranih kola, u okviru Picokijade, jedna je od najatraktivnijih predstavljanja običaja Podravine, a njena veličina, bogatstvo i sadržajnost  počiva na angažmanu lokalnih zajednica koje čuvaju,njeguju i na takav način promiču svoju baštinu i izričaj.

Istaknuto mjesto, s dobro usmjerenom prezentacijom gastronomskih posebnosti grada Đurđevca i Podravine  čini i pogača z oreji, koja se s pravom od 2017. našla na listi zaštićenih  nematerijalnih kulturnih dobara RH.

Od zaštićenih đurđevačkih vrijednosti valja istaknuti i raritet – sačuvanu prešu za vosak (Muzej Grada Đurđevca),  ostavštinu medičara i voštaničara Marije i Đure Dolenčić, kojom je ova poznata obrtnička obitelj radila zagovore i svijeće.“

Povratak na izložbe