Održana press konferencija povodom zatvaranja projekta Homagge à Picasso i najave nove izložbe Marca Chagalla

Održana press konferencija povodom zatvaranja projekta Homagge à Picasso i najave nove izložbe Marca Chagalla

Izložbeni projekt „Homagge à Picasso“ i službeno je završen. Ova se izložba iz privatne zbirke Richarda H. Mayera, Umjetničke galerije Böttingerhaus iz Bamberga, održana je u Muzeju Grada Đurđevca u periodu 15. travnja do 30. rujna 2018. godine. Izložbom je Muzej Grada Đurđevca napravio veliki iskorak u kulturno-turističkoj prepoznatljivosti Đurđevca, te otvorila vrata tisućama posjetitelja koji su uz izložbu mogli doživjeti i ostale kulturne i turističke raznolikosti grada i zavičaja.

„Hommage à Picasso“ polučio je iznimnu posjećenost u muzeju koji je upravo njom po prvi put otvorio vrata ovakvom inozemnom projektu, u svom postavu okupivši umjetnike koji su obilježili svjetsku likovnu scenu 20. stoljeća. Svega toga ne bi bilo bez kvalitetne promidžbe i aktivnosti iza kojih je stajala velika potpora Grada Đurđevca i Turističke zajednice Grada Đurđevca, svih sponzora uključenih u ovaj projekt – Podravke, INA-e, Hrvatskih šuma te podrške Galerije Klovićevi dvori i Muzeja Grada Zagreba.

Ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel, istaknula je da je mali muzej, poput Muzeja Grada Đurđevca, ovim projektom dokazao da velike izložbe nisu privilegija samo velikih sredina, već da i mali Đurđevac može organizirati tako nešto. Spomenula je i da je broj posjetitelja iznosio gotovo polovicu broja posjetitelja u odnosu na cjelokupni broj u prethodnoj godini, a muzej je do sad posjetilo 13 tisuća posjetitelja. Ova je izložba označila veliki iskorak u kulturno-umjetničkoj prepoznatljivosti i otvorila vrata tisućama posjetitelja koji su mogli doživjeti i ostale kulturno-turističke raznolikosti grada i zavičaja.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je zadovoljstvo uspjehom koji je polučila izložba, te postizanjem 3,3 puta više prihoda od prodanih ulaznica u odnosu na prošlu godinu. Rekao je još kako Đurđevac želi razvijati turizam koji mora imati tri segmenta. Jedan segment je baš ovaj kulturni dio. Drugi segment je eno-gastro doživljaj, a treći je lokalni doživljaj poput berbe vinograda, vrcanja meda i drugih.

Najavljena je i nova izložba Marca Chagalla „Stvaranje i Biblija“, iz privatne zbirke Richarda H. Mayera, Umjetničke galerije Böttingerhaus iz Bamberga. Chagallove litografije u boji, napravljene kao ilustracije za Bibliju nakon njegovog putovanja u Palestinu 1931. godine, žarište su same izložbe. Prvi su put predstavljene javnosti kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća u specijalnim izdanjima pariškog likovnog časopisa Verve. Izložba obuhvaća izbor Chagallovih originalnih grafika u kojima istražuje svoje najdraže motive koji uključuju slike rodnog Vitebska, autoportrete, portrete romantičnih parova, cirkuske akrobate i glazbenike.

Izložba Marca Chagalla otvara se 23. studenog, a trajat će do druge polovice veljače.