Započeli konzervatorsko-restauratorski radovi na preši za vosak

Započeli konzervatorsko-restauratorski radovi na preši za vosak

Ovih dana uz odobrena sredstva Ministarstva kulture i Grada Đurđevca započeli su konzervatorsko-restauratorski radovi na preši za vosak. Dio je to programa za zaštitu i očuvanje pokretnih kulturnih dobara za 2018. godinu. Radove će obavljati Stolarija ”MS” Stjepana Miloša pod stručnim nadzorom nadležnog konzervatorskog odjela u Bjelovaru.

Prema raspoloživim podacima preša za vosak datira iz 1927. godine te je bila dio inventara obrtnika medičara i voštaničara Đure i Marije Dolenčić iz Đurđevca. Nalazila se u natkritoj prostoriji odakle je preseljena i donirana nekadašnjem Centru za kulturu, današnjem Muzeju Grada Đurđevca gdje je bila smještena u veži utvrde Stari grad do trenutka kada su započeti radovi na objektu kada je zbog sigurnosti izmještena u haustor kuće u gradskom vlasništvu.

Preša za vosak dio je etnografske pokretne kulturne baštine Republike Hrvatske. U cijelosti je izrađena od drva od nekoliko spojenih dijelova, ukupne mase oko 1000kg. Visina bočne strane je 210cm, duž prednje strane 197cm, a širina bočne strane je 78cm. Smatra se da je ova preša za vosak jedina sačuvana na području Republike Hrvatske, gdje je uvelike bio raširen obrt medičarstva i svječarstva.

Nekoć je život bio nezamisliv bez preše za vosak. Osim što se koristila za izradu voska za izradu svijeća, široko je bila rasprostranjena namjena za izradu voštanih zagovora u kalupima. Vrući vosak se ulijevao u kalupe različitih oblika i veličina. Nakon što se vosak ohladio i stvrdnuo u kalupima, dobili smo svijeće i zagovore koji su se zatim nosili u crkvu na posvetu. Zagovori su bili raznih oblika: kuća, životinje, dijelovi ljudskog tijela koji su se nakon posvećivanja držali u kući kao zaštita od uroka, neprilika ii pak bolesti.