Međunarodni dan muzeja 2018. obilježen iznimnom posjećenosti

Međunarodni dan muzeja 2018. obilježen iznimnom posjećenosti

U petak, 18. svibnja 2018. obilježio se 38. po redu Međunarodni dan muzeja kada muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju.

Muzej Grada Đurđevca se redovno priključuje obilježavanju ovog dana, a ove se godine na najljepši mogući način pridružio obilježavanju u druženju s brojnim posjetiteljima. Od ranih jutarnjih sati, utvrdu su posjetili brojni učenici s profesorima i voditeljima (OŠ Dr. A. Starčević iz Zagreba, OŠ M. Lovraka iz Zagreba, OŠ G. Karlovčana iz Đurđevca, OŠ M. Lovraka iz Petrinje te Dječji vrtić Špansko iz Zagreba). Posjetili su sve muzejske prostore – Interpretacijski centar Picokijade, izložbu iz Donacije Ivana Lackovića Croate te izložbu Hommage a Picasso. Posjetitelji su naše prostore napustili očarani i zadivljeni, te ostalim sadržajima uz utvrdu i Hrvatskom Saharom. Također su nas posjetili i direktori Crosca, koji su po prvi put su boravili u Đurđevcu i ostali zadivljeni viđenim u utvrdi i oko nje.

 

Muzeji diljem Hrvatske svojim su raznim programima sudjelovali u ovoj manifestaciji promovirajući vlastite djelatnosti s ciljem prezentiranja osuvremenjene poveznice muzeja i zajednice, kulturnog krajolika i prirodnog okruženja u kojem ona djeluje. Oko 100 muzeja u 60 gradova u Hrvatskoj, aktualizirajući temu „Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika“, ističu novu ulogu muzeja, a to je njihova aktivnost u društvu.

Projektom se željelo uputiti na cilj da uz posjete redovne publike, muzeji budu namijenjeni djeci različitih uzrasta, ali i marginalnim skupinama, što uključuje i suradnju s lokalnim udrugama, što u konačnici ima za cilj stvoriti novu publiku.

Muzej Grada Đurđevca tako je ugostio i članove udruge Mali princ s voditeljicama Ksenijom Grgičin i Veronikom Lukić na likovnoj radionici. Na temelju viđenih sadržaja unutar muzeja, članovi su svoj doživljaj izrazili crtanjem na papiru.

 

Muzej Grada Đurđevca, na međunarodni dan muzeja posjetilo je više od 300 posjetitelja, a zbog velike posjećenosti, radno vrijeme će biti produženo (8:00-21:00h).