U utvrdi Stari grad otvorena spektakularna izložba Hommage a Picasso, koja je već prvi dan privukla mnoštvo posjetitelja

U utvrdi Stari grad otvorena spektakularna izložba Hommage a Picasso, koja je već prvi dan privukla mnoštvo posjetitelja

U petak, 13. travnja, u utvrdi Stari grad otvorena je spektakularna izložba Hommage a Picasso koja obuhvaća poznata dijela slavnog umjetnika Pabla Picassa.

Prije svečanog otvorenja održana je konferencija za medije.

– Muzej Grada Đurđevca već 20 godina posjetitelje primamljuje vrijednim i bogatim stalnim postavom Donacije Ivana Lackovića Croate, a odnedavno je svoje sadržaje nadopunio i Interpretacijskim centrom Picokijade koji je 2017. godine nominiran u top 3 kulturne atrakcije godine. Zahvaljujući mnoštvu izložbenih projekata, Muzej Grada Đurđevca i utvrda Stari grad, dostigli su visoku prepoznatljivost na kulturno turističkoj karti, te su 2017. godine ugostili više o 11000 posjetitelja od kojih najveći dio čine grupe školske djece iz Hrvatske i inozemstva. Ove, 2018. godine, po prvi put ugošćujemo ovako značajnu inozemnu izložbu – Pabla Picassa.  Ovom su izložbom prezentirana čak 42 originalna grafička dijela Pabla Picassa, kao i 71 originalno likovno djelo ostalih svjetski poznatih umjetnika 20. stoljeća. Zbirka obuhvaća djela i desetak velikana svjetskog slikarstva, između ostalih i Andyja Warhola, Antonija Tàpiesa, Henryja Moorea, Victora Vasarelyja, Eduarda Paulozzija i drugih.. – rekla je Edita Janković-Hapavel, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca.

Gradonačelnik Hrvoje Janči izrazio je zadovoljstvo što je izložba stigla u Đurđevac.

– Izložba doprinosi razvoju kulturnog turizma. Želimo i možemo jako puno naučiti od naših prijateljskih gradova Lendave i Zagreba. Kulturni turizam je bitan za razvoj kontinentalnog dijela i ruralnih krajeva Hrvatske, jer je to jedan standard koji je nužan kako bi se ljudi ovdje osjećali kao i u velikim gradovima i zadovoljili svoje potrebe za kulturom – rekao je gradonačelnik Janči.

Predstavnici sponzora, Ljiljana Šapina iz Podravke, Vladimir Tišljar iz INA-e i Mirko Kovačev iz Hrvatskih šuma izrazili su zadovoljstvo što su se uključili u realizaciju ovog projekta.

– Ovo je velik događaj, iznimno vrijedna izložba i za Đurđevac i za cijelu Koprivničko-križevačku županiju. Podravka kao društveno odgovorna tvrtka uvijek prati kulturne manifestacije, a pozivnicu da budemo generalni sponzor ovakve izložbe s posebnom smo radošću prihvatili – istaknula je Ljiljana Šapina iz Podravke.

Vladimir Tišljar je istaknuo odličnu suradnju s lokalnom zajednicom. – Ovo je hrabar iskorak organizatora i čestitam im na tome – rekao je Tišljar i izrazio nadu da će izložba biti jako posjećena.

Mirko Kovačev je istaknuo kako se Hrvatske šume uključuju u suradnju sa svima počevši od osnovnih i srednjih škola. -Čestitam svima na ovako velikom kulturnom događaju- rekao je Kovačev i napomenuo kako mu je ovo treći susret s Picassom, a s Picassom se susreo u Parizu, New Yorku i danas u Đurđevcu, što dovoljno govori samo po sebi.

– Lendava se u Sloveniji vrlo uspješno bavi upravo kulturnim turizmom i na održivoj osnovi svake godine imaju barem dvije izložbe svjetski poznatih umjetnika. S obzirom na to da mi imamo utvrdu Stari grad sa zaista impozantnom galerijom, odlučili smo da i mi pokušamo napraviti iskorak. Još prošle godine prilikom posjeta Lendavi dogovorili smo kulturnu suradnju oko razmjene aktualnih izložbi koje se održavaju kod njih, a zahvaljujući toj suradnji i ubuduće će biti ovako značajnih izložbi u Đurđevcu– istaknuo je predsjednik vijeća i saborski zastupnik Lacković i zahvalio sponzorima na pomoći oko realizacije izložbe.

Svečanom otvorenju izložbe nazočili su zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, saborski zastupnik Damir Felak, ravnatelj Muzeja Grada Zagreba gospodin Vinko Ivić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić, gradski i županijski vijećnici, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, ravnatelji muzeja s područja županije, brojni umjetnici, predsjednici udruga s područja grada, a poseban gost bio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Okupljene je s izložbom upoznao profesor Krunoslav Kamenov koji je pripremio tekst za katalog izložbe.

U realizaciji izložbe pomogao je i Grad Zagreb, pa je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić trebao otvoriti izložbu

– On je čovjek koji je sve ovo inicirao- rekao je gradonačelnik Bandić i predao mikrofon predsjedniku vijeća i saborskom zastupniku Lackoviću koji je izložbu proglasio otvorenom.

S obzirom na veliki interes javnosti za bogato i raznovrsno stvaralaštvo jednog od najvećih svjetskih slikara očekuje se da će izložba iz privatne zbirke Richarda H. Mayera zabilježiti i rekordan broj posjetitelja.

Muzej je za izložbu dobio i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja koja je upućena svim osnovnim i srednjim školama, pa je najavljen i veliki broj organiziranih školskih dolazaka.

Ova izložba bit će još jedan atraktivni kulturni sadržaj koji će obogatiti turističku ponudu Grada Đurđevca, a važno je naglasiti i da je ova izložba samo početak  bogatog programa pripremljenog za posjetitelje povodom Dana grada, ali i obilježavanja 50. obljetnice Picokijade i 10. obljetnice od dobivanja znaka EDEN (Europske destinacije izvrsnosti).

Izložba će biti otvorena šest mjeseci, a remek-djela mogu se pogledati po cijeni ulaznice od 35 kuna.

Foto: D.Domišljanović, D. Šostarec, Z. Dragica