Noć muzeja 2018.

Noć muzeja 2018.

U petak, 26. siječnja 2018., Muzej Grada Đurđevca pridružio se brojnim muzejskim institucijama u Republici Hrvatskoj u obilježavanju trinaeste po redu manifestacije Noć muzeja.

Okvirna tema ovogodišnje NOĆI MUZEJA je Muzeji i sport. Naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranju nove muzejske publike.

Stoga su i đurđevački muzealci pripremili prave sportske poslastice za zaljubljenike u sport. Večer je započela otvorenjem izložbe naziva Đurđevački sport kroz povijest. Izložba je pripremljena i ostvarena u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Đurđevca te sportskim klubovima koji su izdvojili predmete koji su važni za njihov klub kako bi se posjetitelji mogli upoznati s poviješću istoga. Sam program otvorenja vodila je Anđela Lenhard Antolin uz ravnateljicu Editu Janković Hapavel, koje su pojasnila koji je značaj same manifestacije i ove pripremljene izložbe. Potom je okupljene pozdravio Ivan Juričić, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Đurđevca iskazavši zadovoljstvo odazivom klubova i izgledom izložbe. Naposljetku se obratio i gradonačelnik Grada Đurđevca, Hrvoje Janči, koji se osvrnuo na dobar položaj sportskih klubova u Đurđevcu te napomenuo da će Đurđevac još više narasti u sportski grad.

Nakon otvorenja izložbe uslijedilo je predavanje Vladimira Miholeka o povijesti sporta u Đurđevcu. U svom se izlaganju osvrnuo na značajnije klubove i njihove uspjehe, potaknuvši sjećanja publike na neka prošla vremena o kojima se i nakon predavanja nastavilo govoriti.

Na samom kraju Noći muzeja, palicu je preuzeo Puhački orkestar DVD-a Đurđevac koji je svojim nastupom, očekivano, oduševio brojnu publiku koja je vrlo aktivno sudjelovala u nastupu, plješčući i pjevajući.

Izložba „Đurđevački sport kroz povijest“ ostaje otvorena do 25. veljače.