Osvrt na 13. obljetnicu smrti Ivana Lackovića Croate

Osvrt na 13. obljetnicu smrti Ivana Lackovića Croate

(27. prosinca 1931. – 29. kolovoza 2004.)

Slikar, intelektualac, domoljub, kolekcionar i filantrop, Ivan Lacković Croata bio je jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva te aktivni sudionik svih likovnih zbivanja u drugoj polovici XX. stoljeća. Svoju ljubav prema rodnom zavičaju – Podravini, Ivan Lacković Croata pretakao je na slikarska platna na kojima su podravske ravnice, brjegovi, vinogradi, šume te ljudi u povorkama slikani virtuoznom vještinom. Njegove su slike i crteži poetizirani, pomalo sneni i bajkoviti, ali iskreni i autentični. Upravo su te osobine, iskrenost i dobronamjernost odlike istinskih velikana kakav je i bio Ivan Lacković Croata koji je svoju kolekciju umjetnina nesebično donirao gradu Đurđevcu, mjestu koje je prepoznao kao najprikladniju riznicu za čuvanje svog vrijednog umjetničkog blaga. Lacković je tijekom života sakupio uistinu pozamašan broj od preko dvije tisuće umjetnina: slika, skulptura, grafika i crteža te uporabnih predmeta i tekstilnih rukotvorina iz Hrvatske, ali i svijeta.

Danas, vrijedna Donacija Ivana Lackovića Croate sačinjava bogati muzejski fundus Muzeja Grada Đurđevca u utvrdi Stari grad u čijem se potkrovlju nalazi stalni postav od sto šezdeset djela koja na reprezentativan način ilustriraju tokove hrvatske likovne umjetnosti od kraja XIX. pa kroz XX. stoljeće preko akademskog realizma, ekspresionizma pa sve do postmodernističkih strujanja. Od 1997. kada je stalni postav otvoren za javnost pa do danas, Muzej Grada Đurđevca posjetili su mnogi hrvatski i inozemni visoki gosti i veleposlanici, kulturni radnici te ljubitelji umjetnosti. Također, Muzej je nezaobilazno mjesto mnogim grupama posjetitelja od predškolskog uzrasta do umirovljenika.

Osim toga, Muzej Grada Đurđevca tijekom godine organizira i tematske radionice te ljetne „družionice“ kako bi na taj način djeci približio umjetnost, ali i Lackovićevu misiju da ona bude pristupačna svima. Upravo je s tom nakanom, 29. kolovoza 2017. na 13. obljetnicu umjetnikove smrti održana radionica pod nazivom „Pričamo o slikama iz Donacije Ivana Lackovića Croate“ na kojoj su sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića Maslačak iz Đurđevca. Djeca su se upoznala s likovnim stvaralaštvom općenito, ali i onim samoga umjetnika. Naučila su čemu služe izložbe, te na koji način promatrati umjetničko djelo. Nakon malog uvoda uslijedile su i neke igre – slagali su puzzle napravljene na temelju nekoliko slika iz donacije, a na kraju su samostalno tražili slike koje su postavljene u stalnom postavu.

Na kraju, grad Đurđevac uistinu zaslužuje kvalifikaciju umjetničkog središta Podravine, a Muzej Grada Đurđevca naziv „malog podravskog Louvrea“.