Obilježen Dan muzeja

Obilježen Dan muzeja

U četvrtak, 18. svibnja 2017., Muzej Grada Đurđevca obilježio je Međunarodni dan muzeja. Održala su se predavanja, video projekcije, degustacija i nagradne igre, a sve pod zajedničkim nazivom Ljepota zaštićene kulturne baštine. Predavači su se osvrnuli na svu zaštićenu baštinu Đurđevca na koju svi stanovnici Grada Đurđevca i đurđevačke Podravine trebaju biti ponosni i odnositi se prema njoj s poštovanjem čuvajući ju od propadanja i zaborava.

Program predstavljanja zaštićene kulturne baštine započela je ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel, pobrojivši svu zaštićenu baštinu te osvrnuvši se na samo obilježavanje Međunarodnog dana muzeja. Nastavio je Marijan Ružman koji se prisjetio 2008. godine kada je Grad Đurđevac dobio značajnu nagradu EDEN – Europske destinacije izvrsnosti. Mario Fuček iz Turističke zajednice Grada Đurđevca govorio je o najprepoznatljivijoj đurđevačkoj manifestaciji Picokijadi. Zatim se ravnateljica muzeja osvrnula na revitalizaciju utvrde Stari grad, prikazavši okupljenima fotografije utvrde iz 1980-ih godina kako bi mogli usporediti njegovo stanje tada i kako on izgleda danas. Program je nastavila Tea Krnjak, kustosica iz muzeja, predstavivši zaštićene sakralne objekte s đurđevačkog područja. Uslijedio je i video uradak, odnosno prezentacija izrade i sviranja cimbula. Program je završen predstavljanjem najmlađeg zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra – izrada pogače z oreji.

Muzej Grada Đurđevca je ovaj dan muzeja obilježio u edukativnom stilu, predstavivši svojim sugrađanima bogatstvo koje ih okružuje.