9. ožujka - 9. ožujka 2017.

Predavanje Mitologija europske Amazone

U Muzeju Grada Đurđevca će se u četvrtak, 9. ožujka, s početkom u 18:00 sati održati predavanje kustosice Muzeja Međimurja Čakovec, Janje Kovač, pod nazivom Mitologija europske Amazone.

U fokusu predavanja će biti rijeka Drava kao mjesto odvijanja radnje ovih predaja i mitska bića koja se povezuju s njom. Da se usmena predaja Međimurja i Podravine itekako podudaraju u sferi mitskih bića koja žive uz vodu, pokazuje i projekt Ive Lulić, fotografkinje koja je inscenirala ta mitska bića i zabilježila ih fotoaparatom.

Svakodnevni život Međimurja usko je vezan uz rijeke koje ga okružuju. Tome svjedoči i rimski naziv za Međimurje: Insula intra Muram et DrauamOtok između Mure i Drave. Rijeke prdstavljaju fizičku granicu (prema drugoj obali – Podravini), ali i onu simboličku (prema svijetu mrtvih). Prema njima su ljudi koji su živjeli uz njih te još danas žive gaje odnos poštovanja jer su rijeke smatrane nepredvidivim, ali životonosnim elementom. Uz Dravu i Muru kao i mnogobrojne njihove rukavce, potoke, jezera ili bare razvila se bogata usmena predajna baština koja se očuvala do danas. Priče o mitskim bićima poput vodenjaka, vodenih vila, vodomara, orkula, pozoja ili šarkanja isprepliću se s elementima praslavenske mitologije.

Povratak na izložbe