16. rujna - 16. listopada 2016.

Pero Topljak Petrina

U petak, 16. rujna 2016. godine, u galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca otvorena je izložba Pere Topljaka Petrine povodom obilježavanja 50 godina slikarstva. Ovaj naivni slikar rodom iz Đurđevca, ostavio je značajan i neizbrisiv trag u slikarstvu Đurđevca, Podravine, pa i cijelog naivnog izričaja. Na samom početku otvorenja, okupljeno je mnoštvo imalo prilike čuti recitaciju Ane Ređep, koja je ovaj svečani dio otvorila pjesmom Frana Galovića.

Zatim se publici obratila ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel. Ona se osvrnula na likovno značenje slika Pere Topljaka te opisala kako takve slike može naslikati samo čovjek rođen na gruntu, čovjek koji je proživio svaku od tih naslikanih scena te je usmjerila pažnju i na njegovo značenje u svijetu umjetnosti. Zatim se okupljenima obratila Anđela Lenhard Antolin, koja je kao autorica predgovora kataloga izložbe opisala Topljakov „hod kroz god“, odnosno njegov život, odrastanje, stasanje u umjetnika i zanimljive zgode na koje je nailazio u životu.

Potom su okupljeni čuli još jednu recitaciju Galovićeve pjesme, ovaj put u interpretaciji Ivane Kolarić. Naposljetku se mnoštvu obratila i zamjenica gradonačelnika, Kristina Benko Markovica čestitavši Topljaku na svemu što je postigao u svom umjetničkom stvaralaštvu, na 50 godina slikarstva te je istaknula značenje njegovih slika koje su zabilježile kulturu malog čovjeka, kulturu našeg kraja koja će na njegovim slikama ostati prikazana kako bi generacije koje dolaze upoznale svoju tradiciju.

Na samom kraju otvorenja, progovorio je i Pero Topljak Petrina, zahvalivši okupljenima što su došli, što mu pružaju podršku u stvaranju umjetničkih djela i najavio Andriju Maronića koji je svečanost zatvorio nastupom na cimbulama. Izložba ostaje otvorena do 16. listopada 2016.

Povratak na izložbe