24. veljače - 19. ožujka 2017.

Petar Petrović “Iz mojih sjećanja”

Čast nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe Petar Petrović “Iz mojih sjećanja“.

Muzej Grada Đurđevca, 24. veljače 2017. u 19 sati.

O AUTORU

Petar Petrović, rođen je 10. svibnja 1942. godine u Molvarskim Gredama. Više od šezdeset godina uživa u bojama. Osnovnu školu pohađa u Molvama. Učitelj Ivo Litvić šalje njegove likovne radove na izložbu u osmogodišnju školu u Đurđevac. Prve poduke dobiva 1956. godine od Ivana Generalića, a već 1958. godine izlaže na izložbi „Amateri Jugoslavije“ u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Slika u maniri naive, najčešće uljem na staklu i platnu, a bavi se i crtanjem. Odan je tematici svoje zavičajnosti, okruženju seoske sredine kroz koju niže sjećanja na običaje danas gotovo zaboravljene. Izdao je sedam grafičkih mapa i ilustrirao je tri knjige. U knjizi Tradicijsko graditeljstvo u Podravini, profesorice Petre Somek (r.Feletar), zastupljen je s deset crteža. Neke svoje radove opisuje izvornim riječima prema podravskim motivima.

Priredio je dvadeset samostalnih izložbi. Dvadeseta izložba bila je 2016. godine u Zlataru u Galeriji izvorne umjetnosti, a devetnaesta 2015. godine u Zagrebu u Galeriji Mirko Virius, HDNU. Skupno je izlagao od 1958. do 2016. godine tristotinjak puta u zemlji i svijetu. Sudjelovao je na više od 250 likovnih kolonija-radionica, od kojih je deset puta na Međunarodnom taboru likovnih samorastnikov u Trebnju u Sloveniji. Za likovno stvaralaštvo primio je statuu, plaketu, veći broj diploma, priznanja i zahvalnica.

Član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika u Zagrebu i Udruge Peski art u Đurđevcu.

Adresa:
Bana Jelačića 124, 48350 Đurđevac

Telefon:
048 813 155

Povratak na izložbe