19. rujna - 18. kolovoza 2014.

Nada Dombaj i Barbara Percač

Utvrda Stari grad, Galerija Stari grad Đurđevac
19. rujna – 18. listopada 2014.

Predgovor: Edita Janković Hapavel
Autor: Edita Janković Hapavel
Autor likovnog postava: Edita Janković Hapavel
Opseg (broj eksponata): 66 slika i instalacija
Vrsta: umjetnička

Tema: Izložba dviju slikarica, sa preko 60 radova izloženih u sva tri salona Galerije. Od figurativnih kompozicija mrtvih priroda, prikaza pejzaža, ulica grada, Barbara Percač, prisutna više od 40 godina na likovnoj sceni oslobođena konvencionalnosti, temperamentna, energične osobnosti, svoju umjetnost predočava kao rezultat istraživanja, impresije doživljenog. Upravo njezino koketiranje s različitim načinima likovnog izražavanja čine ju posebnom i prepoznatljivom.

Slikarski opus Nade Dombaj, ispreplitanje je figuracije, asocijacija i apstrakcije iz koje iščitavamo reminiscencije nataloženih stilova umjetničkih pravaca 20. st. Sklona je lirskoj apstrakciji i geometrizmu. Njezin svijet nije intiman svijet zatvoren u atelje, već svijet otkrivanja, u novije vrijeme s naglašenom osviješčenošću za brigu o planetu Zemlji.

Obje slikarice prisutne su i u humanitarnim akcijama, a dobitnice su i nagrada Hrvatskog sabora kulture. Svojim djelovanjem dale su značajan doprinos obogaćivanju likovne scene ne samo podravskoga miljea nego i šire.
Korisnici: svi

Povratak na izložbe