In memoriam počasnom građaninu Grada Đurđevca, Borisu Braunu

In memoriam počasnom građaninu Grada Đurđevca, Borisu Braunu

In memoriam počasnom građaninu Grada Đurđevca, Borisu Braunu

(Đurđevac,1920.- Zagreb, 2018.)

S iskrenim žaljenjem, primili smo vijest o smrti gospodina Borisa Brauna, dragog prijatelja i suradnika muzeja.

Imovina obitelji Braun stvorena je još za Austro-Ugarske. Emanuel Braun rođen je 1845. godine u Austro –Ugarskoj, odnosno Mađarskoj. Svojim dolaskom u Đurđevac bavio se isprva sitnom trgovinom, a prema nekim navodima i trgovinom starih krpa. Svojim marljivim radom stekao je određeni kapital kojim je pokrenuo mlinarsku proizvodnju, te je 1885. godine stvorio u Đurđevcu pri moderni paromlin, a potom u Koprivnici 1902., Novigradu 1910. i Kloštru 1912.godine. U sklopu đurđevačkog paromlina bile su i pilana i električna centrala. Početkom 19.stoljeća osnovao je s dioničarima u Koprivnici tvornicu ulja, a u Đurđevcu kupio oko 200 hektara pješčane parcele, na lokalitetu koji se i danas zove Pustara gdje se nalazi lovački dom nazvan «Fazanerija Peski». U pogonima i imanju na «pustari» zapošljavao je stotinjak siromašnih mještana i ostao i dan-danas upamćen po socijalnim aktivnostima. Tako je, uz ostalo, u vrijeme Božića obukao deset najsiromašnijih dječaka. Bio je aktivan kroz cijeli život. Bio je i zastupnik u skupštini Bjelovarsko-križevačke županije i član vijeća Trgovinsko-obrtne komore u Zagrebu. Na Gospodarsko-šumarskoj izložbi u Zagrebu 1891. bio je nagrađen malom kolajnom za kvalitetu lignita iz ugljenokopa u Kozarevcu.

Braunovi su bili izuzetno sposobna i poduzetna obitelj. Uz mlinarstvo ulagali su i u uljarstvo, elektrifikaciju, zlatarstvo i rudarstvo.

Za kvalitetu ugljena Emanuel Braun bi je nagrađen malom kolajnom na Gospodarsko-šumarskoj izložbi u Zagrebu 1891. godine. Njega u poslovima nasljeđuje sin Šandor (Đurđevac 1877.- Auschwitz, 1942.)

Njihovom inicijativom, kao najvećih dioničara u proizvodnji ulja, započinje i gradnja velikog proizvodnog pogona, na mjestu današnje «Podravke» u Koprivnici u ul.Ante Starčevića, a još i dan danas može se vidjeti dio te gradnje.

O izuzetnoj kvaliteti ulja svjedoče i podaci da je to ulje nagrađeno zlatnom medaljom na međunarodnoj izložbi u Londonu 1934., 1935., i 1936., a 1937. srebrnim pokalom.

Zahvaljujući Braunovima provedena je i elektrifikacija Đurđevca 1929.godine. Obitelji Braununijela je velike promjene u živote Đurđevčana i šire okolice

Na žalost ratni vihor nije ostavio pošteđenu ni ovu židovsku obitelj. Jedini preživjeli član obitelji bio  je Boris Braun. Svoja sjećanja i svjedočenja o teškom stradanju ljudi, te svom povratku na slobodu ispričao je  u svojoj potresnoj ispovijesti u knjizi Zdravka Šabarića Obitelj Braun – Uspon i tragedija đurđevačke obitelji Braun, (Izdavač: Centar za kulturu, 2013.), a 2015. uz potporu Grada Đurđevca i Ministrstva kulture snimljen je film Životni put Borisa Brauna čija je autorica projekta viša kustosica, Edita Janković Hapavel, a kameru i montažu potpisuje Žarko Nikin. Film je, da podsjetimo promoviran u Muzeju Grada Đurđevca u ožujku 2016. godine, te je također ustupan mnogim školama, te institucijama i pojedincima u Hrvatskoj, kao i Gradu Lendava u Sloveniji.

Lik i svjedočanstvo Borisa Brauna ostavit će neizbrisiv trag i svjedočanstvo povijesti dvadesetog stoljeća.

Ispraćaj Borisa Brauna biti će na groblju Sv. Andrije u Bjelovaru,  u srijedu, 10.listopada 2018. u 14 sati.